8 asja, mida sa tomatite kohta ei teadnud
Hoitakse toatemperatuuril
Tomateid tuleb alati hoida toatemperatuuril, sest kui sa need külmkappi paned, siis on kõik maitsed ja lõhnad läinud ega tule enam tagasi.
Säilivad hästi külmas
Värskeid tomateid võib kindlasti külmutada. Kas tervetena näiteks kilekotis või purustatutena purgi sees. Aga pea meeles: Ülessulatatud tomat on väga vedel ja sobib seetõttu kõige paremini pitsakastmesse või gazpachosse.
Tomativarsi võib kasutada
Ära tomativarsi ära viska! Varrest leiad nimelt tugeva maitsega õlisid, mis annavad su kastmele iseloomulikku maitset. Kuivatatud tomativarsi võib jahvatada ka maitseaineks, mida toidule panna või millega saad valmistada oma tomatisoola või -võid. Või pane varred kohe kastmesse, kuid mitte liiga pikaks ajaks, sest siis võib kaste liiga kibedaks jääda. Katseta ja vaata, kuhu jõuad.
Kimalased tolmeldavad
Meie tomatid saavad palju armastust töökatelt kimalastelt, kes tolmeldavad nädalas kuni 400 ruutmeetrit. Kimalased on äärmiselt tõhusad, kuid ka väga tundlikud, mistõtu ei kasutata kasvuhoonetes tavaliselt keemilisi pestitsiide. Hea nii meile, sulle, kimalastele kui ka tomatitele!
Krimpsus tomateid võib süüa
Kortsuline tomat on siiski hea tomat. See sobib suurepäraselt näiteks tomatisuppi. Nii et ka siis, kui tomat on pealt kuivanud, on tal maitse veel sees.
Sobivad lagritsaga
Tomat ja lagritsapulber käivad tõesti kokku! Lagritsatoonid võimenduvad imelisel ümaral moel.
Mida punasem tomat...
...seda rohkem on selles antioksüdanti lükopeeni. Valmistamisel ja koos rasvaga muutub lükopeen kehale töödeldavamaks.
Sobib aniisiga kokku
Aniis ja tomat on suurepärane kombinatsioon, mis tõstab esile tomati magusust.