Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

3 väga head põhjust, miks süüa rooskapsast

Köögiviljad • 04 Märts, 2020
Brüsseli kapsas ehk rooskapsas kuulub kapsaliste perekonda (Brassicacea). 

Rooskapsad sisaldavad hulganisti toitaineid nagu kaalium, raud, magneesium, mangaan, fosfor, vask, C-, A-, K- vitamiinid, erinevad B-grupi vitamiinid ning folaadid. Peale selle leidub kapsalistes inimese organismi mikrobioomile olulisi kiudaineid ja valku.

Brüsseli kapsas leiduv kaalium on vajalik südame ja närvisüsteemi heaks terviseks

Inimese keha vajab kaaliumi, et kanda edasi närviimpulsse, tagada vere happe-aluse tasakaal ning normaalne süsivesikute ainevahetus. Kaalium on üks olulisemaid südame tervise mõjutajaid, olles ka elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi. Samuti on kaalium vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks.

Brüsseli kapsas aitab saavutada soovitud kehakaalu

Ükskõik, kas on soov kaalus juurde või alla võtta, rooskapsas sobib mõlemale! Rooskapsas sisaldab väga vähe kaloreid ja rasvu, kuid rohkem valke kui enamus aedvilju. Lisaks on selles kapsalises märkimisväärses koguses eluks vajalikke mineraale ja vitamiine.

Brüsseli kapsas sisaldab antioksüdante

Kuna Brüsseli kapsas sisaldab nii palju antioksüdante, mineraale ja vitamiine, teed endale suure teene, kui lisad oma menüüsse rohkem rooskapsaid. Näiteks sisaldab rooskapsas C-vitamiini ja A-vitamiini, mis mõlemad toimivad meie kehas antioksüdantidena. Veel aitavad need võidelda vabade radikaalide poolt põhjustatud kahju vastu, et vältida oksüdatiivset stressi. Teadlased väidavad, et kestev oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonna haigused, diabeet, Alzheimer ning Parkinsoni tõbi.

C-vitamiin mängib olulist rolli meie kehas, et sünteesida kollageeni, mis aitab kaasa haavade paranemisele ja piltlikult öeldes mõjub nagu liim, mis hoiab koos kõõluseid, sidemeid, luid ja veresooni.


Populaarsed artiklid