Puust ja punaseks: miks peab rääkima palmiõli kahjulikkusest?

20 Aprill, 2021
Mis on palmiõli tootmise pahupooled ja mida selle kohta veel teada tasub?

Samal ajal kui kogu maailm otsib alternatiivi fossiilkütusele ja teadlikud toitujad alternatiivi loomsetele või transrasvadele, laastavad pealtnäha soodsa alternatiivi allikad ehk õlipalmide istandused Kagu-Aasia kogukondi, reostavad keskkonda ja kasutavad ära vaest elanikkonda.

Palmiõli ei ole kahjulik tervisele, vaid keskkonnale

Paberil on palmiõli väga hea toode – see on üsna kasulik tervisele, sest ei sisalda transrasvu; sobib veganitele, kuna pole loomset päritolu ning seda on lihtne töödelda, mis teeb palmiõli tootmise odavaks. Palmiistandused võiks olla kasulikud ka piirkondadele, kus õlipalmid kasvavad, sest need annavad püsivat tööd oskusteta lihttöölistele, teevad džunglitest inimesele viljaka maa, annavad kodumaist rasva ning mis peamine – palmiõli on ka kõva ekspordikaup, mille abil tõsta muidu vaeste istanduspiirkondade elatustaset. 

Paraku ei ole reaalsus aga nii roosiline. Palmiõli on populaarne tarbijatele ja soodne tootjatele, kuid kahjuks on õlipalmide istanduste rajamine läinud üle piiride, kurnates planeedi kliimat, võttes loomadelt elupaikasid, inimestelt maa ja toidu ning kasutades ära laps- ja võõrtööjõudu. 

Milliseid probleeme palmiõli tootmine kaasa toob?

Selleks, et palmiõli saada, on vaja palme, mis tähendab omakorda, et õli tootmiseks läheb vaja palju maad. Praegu kasutatakse rohkem kui 63% Malaisia ja 15% Indoneesia põllumaast just õlipalmide kasvatamiseks. Palmiõli vastutustundetu tootmisega kaasneb kolm peamist probleemi:

  1. Keskkonna saastamine – palmiõli tootmine suurendab kasvuhoonegaaside emissiooni atmosfääris ja hävitab loomade elupaiku;
  2. Tootmine rikub inim- ja tööõigusi, sest töö- ja ohutustingimused on olematud, kasutatakse ära lapstööjõudu ja võõrtöölisi;
  3. Massiivse tootmisega rikutakse põlisrahvaste maa- ja inimõigusi, võttes kogukondadelt ebaausalt maad ja tehes nende sealsed elutingimused olematuks.

Palmiõli meie toidus

“Palmiõli kasutamine toidus ei ole tegelikult kahjulik,” ütles Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. See sisaldab palju küllastunud rasvhappeid, mis tähendab, et see sobib väga hästi praadimiseks ka kõrgematel temperatuuridel (vastupidiselt näiteks rafineerimata oliiviõlile). Ainuke asi seejuures on, et kuna me saame küllastunud rasvhappeid ka piima- ja lihatoodetest, siis tuleb jälgida, et neid liiga palju ei tarbitaks. 

Maailma Looduse Fondi sõnul leidub mingis vormis palmiõli 50 protsendis tavalise toidukaupluse pakendatud toodetest ning toidukaupadel peab olema koostis pakendil eraldi välja toodud. Kõige sagedamini leiab palmiõli jäätisest, küpsistest, šokolaadist, margariinist, krõpsudest või kiirnuudlitest, aga mitte ainult. Seetõttu tuleks enne kauba soetamist pakendilt alati järele uurida, mida see endas sisaldab.

Palmiõli tootmist ei saa ära keelata

Kuigi palmiõli teeb keskkonnale palju kahju, ei saa selle tootmist täiesti ära keelata. Tuleb välja, et alternatiivid ei ole tingimata paremad ning tõsiasi on ka see, et palmiõli eksport on Kagu-Aasia riikidele väga vajalik sissetulekuallikas. Mida siis teha? Õlipalmide kasvatamine ja palmiõli tootmine peab jätkuma, aga see peab toimuma õiglaselt, vastutustundlikult ja jätkusuutlikult. Lahendus oleks tervet turgu hõlmav teadlikkus, et maa, loomade ja inimeste hinnaga toodetud palmiõli asenduks vastutustundliku tootmise, tarnimise ja kasutamisega.

Kuidas olukorda muuta?

Tegelikult saab meist igaüks panustada sellesse, et olukord muutuks paremaks. Suures pildis peame lihtsalt jälgima, mida tarbime ja vajadusel oma harjumusi muutma. Tarbija vastutab selle eest, mida ta poest valib; poekett selle eest, mida pakub ning riik vastutab reeglite eest, mida importijad ja tootjad peavad jälgima. 

Hulgi- ja jaekauplejad peaksid võtma valikusse ainult sertifitseeritud palmiõli sisaldavaid tooteid, mille tootmine ei avalda keskkonnale nii laastavat mõju. Samal ajal peaksid ettevõtjad ja organisatsioonid nõudma müüjatelt ainult vastutustundlikult toodetud palmiõlil põhinevaid kaupu, nagu kontoris kasutatav kätekreem, kohvipausil pakutav küpsis või autosse tangitav biokütus.


Populaarsed artiklid