Õlu on väga mitmekülgne jook, mida on võimalik sobitada mistahes toiduga

Alustuseks on lihtne järgida põhimõtteid: kergemad õlled sobivad õrnemate toitudega, jõulisemad õlled tugevamate ja rasvasemate toitudega.

Hoia maitsed tasakaalus - õlu ja toit peavad teineteist täiendama, mitte üle trumpama.

Julge katsetada uute maitsetega - võid enda jaoks avastada põnevaid õlle ja toidu kombinatsioone

-Ilmar Räni
Õllenaut pruulikoja tegevjuht

Laager tüüpi ehk põhjakääritusõllede enim levinud stiilid:

Õlle stiil Iseloomustus
Pilsner Klassikaline laager tüüpi õlu, mis on pärit Pilseni linnast. Pruulimisel kasutatakse põhiliselt nooblimaid Saksa humalaid. Kahvatu värvi ja humalase kehaga jook. Serveerida pilsneri klaasist.
Pale Laager Kerge õlu, vähe humalat. Tüüpiliselt 4,5-5% kange. Lõppmaitse tihti mõrkjas. Serveerida seiker tüüpi klaasist.
Steam beer Kutsutakse ka California Common 'iks. Hübriid laagrist ja ale õllest. Kääritakse ale õlle temperatuuril, aga kasutatakse laagri pärmi. Steam beeris on segunenud laagri omadused ja ale puuviljasus. Serveerida seiker tüüpi klaasist.
Märtsen Algupäraselt joodi seda õlut Oktoberfestil. Märtsenit pruuliti traditsiooniliselt märtsikuus ja laagerdati pikalt suvekuudel. Värvilt on see õlu merevaigu karva kuldne. Serveerida klaas- või savikannust.
Bock Pärit Saksamaalt. Bock õlled on tugeva kehaga ja ka alkoholi poolest rikkad. Vähese humalaga karamelline õlu. Serveerida õllekannust.
Porter Porter võib olla nii laager kui ka ale tüüpi õlu. Enamik portereid on siiski ale tüüpi, Balti porter on laager. Need magusad šokolaadised õlled on rikkad ka humala poolest. Serveerida tulbikujulisest klaasist.

Ale tüüpi ehk pinnakääritusõllede enim levinud stiilid:

Õlle stiil Iseloomustus
Pale ale Kõige lihtsam ja kergemini joodav ale tüüpi õlu. Kergema poolse kehaga ja tavaliselt üsna aromaatne rüübe. Serveerida seiker tüüpi klaasist
India Pale ale(IPA) Need on tavaliselt tsitruselise ja väga intensiivse lõhnaga. Maitselt üsna humalased ja kehalt mõõdukad. Selle stiili puhul on olemas ka erinevad variatsioonid nagu Session IPA, mis on rohkem suvine jook, madalama alkoholi sisalduse ja ka kergema kehaga. Samas Double/Imperial IPA on vastupidiselt sessionile oluliselt jõulisem nii kehalt kui ka alkoholi tasemelt. Serveerida tulbikujulisest või seiker klaasist.
Saison Aroomis domineerivad tavaliselt puuviljased noodid. Tugevalt karboniseeritud ja intensiivse vahuga. Maitse vürtsikas ja tsitruseline. Keskmise või kerge keha ja keskmise kuni kõrge alkoholi sisaldusega. Serveerida võiks tulbikujulisest klaasist.
Weissbier/Witbier Tegemist nisuõllega, kus tsitruse hape ja puuviljasus alati olemas. Belgia stiilis nisuõlu ehk witbier on ka tavaliselt maitsestatud apelsinikoore ja koriandriga. Mõnussuvine õlu. Serveerida nisuülle klaasist või tumbler tüüpi klaasist.
Stout Selle õlle valmistamisel on kasutatud tugeva röstiga linnaseid. Sõna stout tähendabki tugev. Maitses on tunda mõrudat šokolaadi. Stoutil on ka palu erinevaid variatsioone nagu Iiri stout ehk dry stout, magus ehk milk stout ning imperial stout.
Odravein See õlu on justkui kõikide õllede kuningas. Tema valmistamiseks kasutatakse ainult virde ehk käärima hakkava õlu kõige väärtuslikumat osa. Maitselt väga linnaseline ja kõrge alkoholisisaldusega. Odraveini mekkimiseks võta kindlasti aega ja audi. Serveeri snifter tüüpi klaasist.
Gose Maitselt hapu nisuõlu. Vana stiil, mis vahepeal unustuste hõlma vajunud, kuid nüüd jälle au sisse tõusnud. Maitses tugev nisu iseloom. Tavaliselt madala alkoholi sisaldusega. Gose stiilis õlut maitsestatakse tihti ka soolaga. Serveerida õllekannust või seiker tüüpi klaasist

Serveerimine

Pint 7-10°C
Heledad nisuõlled, bitterid, IPA'd, stoudid, porterid
Nisuõlleklaas 5-10°C
Nisuõlled (Hefeweizen, Dunkel Weizen, Weizenbock, Witbier)
Snifter 10-13°C
Kanged komplektsed õlled (imperial stout, old ale, barleywine jne)
Stange 7-10°C
Kölsch
Pilsner 5-7°C
Heledad laagrid (pilsner, Helles, Dortmunder export, Steam beer jne)
Pokaal 10-13°C
Kanged õlled & laagrid (duppel, trippel, quadruppel, trapist jne)
Tulip 7-10°C
Aromaatsed tugeva vahuga õlled (Saisoon, double IPA, Scottish ale)
Kann 7-10°C
Kanged laagrid (Bock, Maibock, Doppelbock)
Õllekruus 5-10°C
Vasksed ja tumedad laagrid (Märtzen, Dunkel, Schwarzbier, Vienna jne)

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.