Talu Toidab

Roosidest alguse saanud Pajumäe piimatootmine

Talu Toidab • 26 Märts, 2019
Konkursi “Parim talutoit 2016” üldvõitjaks pärjati Pajumäe talu mahekeefir, mis pälvis ühtlasi ka parima piimatoote tiitli. Tutvume selle talu looga.

Umbes sada aastat tagasi kuulusid praegused Pajumäe talu maad mõisale. Talu praeguse peremehe Viljari vanaisa vend osales Vabadussõjas, milles osalemise eest sai vanaonu mõisa maadest ühe tükikese ja alustas talupidamisega. Sealt liikus talu edasi Viljari vanaisa kätte, kes ka talu rohkelt arendas. Kahjuks oli vahepeal 50 aastat seda aega, kui ei saanud talus väga midagi teha, kuna rikas olla ju ei tohtinud. Kuid 1989. aastal tuli tallu Viljari isa, kes taaselustas kunagise talu. Hakati roose kasvatama ja kuna rooside jaoks oli vaja sõnnikut, siis võeti ka mõned lehmad. Tänaseks on alles jäänud siiski ainult piimatootmine. Pajumäel on kokku 400 hektarit maad, millest 150 hektarit on teravilja all, mida kasvatatakse lehmade jaoks. Ülejäänud on rohumaa, kus karjatatakse loomi või korjatakse silo. Pajumäel tegutseb kokku 15 inimest. 

Tänaseks on Pajumäe piimakarja suuruseks 75 looma, kes suudavad päevas toota umbes 2000 liitrit piima. Lüpsikarja järelkasv on kusagil sadakond looma. “Kogu talupidamise juures üks keerulisemaid asju on ellu jäämine. Tänu ellu jäämise soovile hakkasimegi me piima töötlema, enne seda oli mõte niisama piimatalu olla,” kinnitab eelmine peremees Arvo. Kokku on Pajumäe talu toodete nimekirjas kusagil 250 erinevat asja, erinevaid maitseid umbes 75.

Pajumäe tooted on saadaval Rimi kaupluste Talu Toidab osakonna lettidelt.

Allikas: Eestimaa Talupidajate Keskliit


Populaarsed artiklid

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.