0

Mis on õigupoolest hea liha?

Seda võid otsustada ainult Sina. Mõnele meeldib rammusa ja sügava maitsega liha, teisele hoopis mahe ja õrn. Parima maitse nautimiseks tuleb valida soovitud liharoale just see õige lihatükk.

Rasv on hea maitsekandja - Kõige rohkem mõjutavad liha maitset rasv, sidekoed ja kondid. Liha valimisel otsi ilusa marmorse struktuuriga liha, kuna selle sees on palju rasva, mis teeb selle maitseküllaseks. Kuna rasvaribad lisavad rohkesti maitset, jäta ka need toidu valmistamise ajaks alles ja lõika alles taldrikul ära.

Sidekude mõjutab maitset - Sidekude mõjutab nii liha maitset kui ka pehmust. Noortel loomadel on vähem sidekudet, vanadel loomadel on sidekudet rohkem ja see on tugevam. Tugevam sidekude annab lihale küpsema ja täidlasema maitse, kuid pikendab küpsetamisaega. Seepärast sobib tugevama sidekoega liha kõige paremini kaua küpsetamiseks.

Kondid annavad maitset - On hea, kui hautisesse või keedetud ja praetud lihasse jäävad kondid sisse. Need annavad pajaroale hoopis teise maitsekombinatsiooni ja praad saab palju mahlasem.

Pruunistus on tähtis - Pruunistusel on hindamatu tähtsus maitsete esiletoomises, kuna see annab krõbeda pinna ja hulgaliselt aroome. Liha kuumutamine kõrgel temperatuuril annab sellele pruuni värvuse ja vabastab hulgaliselt maitset tekitavaid aineid – alates umami ja röstitud maitsest kuni magusate, lilleliste ja karamelliseerunud maitsevarjunditeni.
 

Blogi

Millal eelistada üht liha teisele? Kuidas liha maitsestada? Nendele ja paljudele teistelegi küsimustele leiad vastuse meie blogist. Lisaks on seal hulganisti nippe kuidas kodused road muuta restorani roogade vääriliseks!

Loe nippe

Retseptid

Kui Sa oled endale sobiva lihatüki leidnud ja vajad mõtteid, mida sellest valmistada, siis vaata retsepte! Sealt leiad hulganisti ideid ja kui kohe kõike ei jõua teostada, siis on ka homseks ning miks mitte ka nädalavahetuseks juba vastus olemas küsimusele: mida täna süüa teha? 

Vaata inspiratsiooni

Kuidas liha valida?

Igasugust liha saab pehmeks ja mahlaseks küpsetada, ainult aega kulub selleks erinevalt. Liha maitse ja pehmus oleneb sellest, millisest rümba osast see on võetud.

Selleks, et avastaksid iga lihatüki hea maitse ning parima valmistusviisi, jagame lihakeha kolmeks osaks: esi-, kesk- ja tagaosa.

  • Rümba esiosa sobib hautiseks
  • Keskosas on head ja pehmed tükid
  • Tagaosa sobib ahjupraeks

Loe lisaks >

Meil kõigil on hetki kui pikalt söögi tegemisele aega kulutada ei taha aga maitsvat kõhutäit sooviks küll. Sellisel juhul aitavad Sind hädast välja juba eelnevalt grillimiseks valmis pandud tooted.

Psst! Ära muretse, me ei pahanda kui sööjad kiidavad ja arvavad, et see on Sinu valmistatud. 

 

Minu konto

Kohaletoomine
0